Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.09.2015 21:52 - Китай – новия световен лидер
Автор: ivanov85 Категория: Политика   
Прочетен: 1018 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 18.09.2015 13:07


Днес в столицата на Китай се проведе може би един от най-грандиозните военни паради. С него беше отбелязана 70-та годишнина от края на Втората световна война. По площада в Пекин преминаха 12 хил. военнослужещи, над 500 единици военна техника и 200 самолета.

Наистина огромен парад, но по-важното - зареден с послания. Много послания, както за китайския народ, така и за неговите съседи, за партньорите и за потенциалните му противници. Какво се опитва да каже на света Китай с този парад?

Показателно за неспирния икономически и военен подем на страната е фактът, че около 85% от техника се демонстрира пред широката публика за пръв път. Това е недвусмислен сигнал, че шега с Китай не бива, и че страната е готова да защитава интересите си посредством модерна и силна армия.

С парада страната прави заявка за световното лидерство, място което и беше отстъпено волно или не, докато великите сили бяха насочили вниманието си към решаването на вътрешни проблеми и „гонене на вещицата”, наречена световен тероризъм, между другото - създадена от самите тях.

Мислейки си, че изнася мръсните индустрии в една изостанала част на света, Западът всъщност подцени китайските управляващи, които се възползваха и превърнаха страната в най-голямата фабрика на света. Сега трудно ще намерите стока, която да не е произведена в Китай. Ако все пак успеете, то навярно голяма част от компонентите или суровините за нея идват от Китай. Това направи светът зависим. Показа го и спадът на цената на Юана миналата седмица. Въпреки че той не беше голям и не се случва за пръв път, предизвика големи сътресения на борсите в цял свят и се заговори за невиждана до сега икономическа криза.

Колкото и да не му се иска, Западът ще трябва все повече да се съобразява с интересите и претенциите на Китай. Още повече, че той демонстрира не само икономическа, но и военна мощ, превъзхождащи в някои аспекти дори американските. За сега сякаш само Русия отчита това и прави все по-големи усилия за сближаване с Китай.

Изменението на геополитическите предизвикателства пред Запада вече е налице, но като че ли той не е готов за им отговори подобаващо. Тежката бюрократична машина на Стария континент не е в състояние да реагира толкова бързо, а вниманието на Щатите все повече е насочено към борбата с ислямистите, които доскоро финансираха.

Ако за Америка преразглеждането на позициите спрямо Китай може да търпи известно отлагане, то за ЕС не е така. Той е приклещен като в менгеме и ако не промени приоритетите си и подходите за водена на политика, то в задаващия се нов световен ред ще му бъде отредено място на аутсайдер, от който нищо няма да зависи.

За съжаление в момента няма изгледи това да стане, или поне не навреме.

 

 





Гласувай:
3



1. jelezov - Точен анализ на ситуацията в света, ...
07.09.2015 01:47
Точен анализ на ситуацията в света, формирана и под влияние на политиката на КНР. За мен развитието на Китай е особено интересно в следния аспект: общопризнат факт е, че основна причина за рухването на социализма в СССР и европейските соц. страни бе обуржоазяването и консолидацията в особена класа на т. нар. „номенклатура”. Естествено е да се предположи, че тази истина е осъзната от китайските комунисти и обществото като цяло. Ако през следващите 8-10 години те успеят да предотвратят подобно развитие на нещата у тях – каквато опасност реално съществува – окончателната и безвъзвратна победа на социализма в световен мащаб ще бъде 100-процентово гарантирана. А ако през това време в РФ се реализира повторна социалистическа революция, този път „от горе” – възможността за която е реална – нещата в света ще се развият изключително благоприятно за цялото човечество.
цитирай
2. ivanov85 - до jelezov
07.09.2015 16:43
Втора революцич в РФ, поне на този етап, според мен е малко верочтна. Пазарите в Китай потвърдиха оценките, че реакцията в щатите на спада на Юана беше паническа и не се обосноваваше на здрав разум. Насочването на усилията на китайското управление към промяна на модела от износ към все по широко вътреяно потребление ще заздрави позицийте на икономиката и неминуемо ще се отрази на печалбите на световните корпорации. В този ред на мисли дългосрочното световно лидерство на Китай прдобива все по реален облик.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivanov85
Категория: Политика
Прочетен: 14903
Постинги: 9
Коментари: 9
Гласове: 9
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031